(vk. 4, sunnutai)
MARJA KASKISAARI, LESBOKIRJA
 Kaskisaari, Marja - Lesbokirja
Suomenkielinen alkuteos (1995)
 Painos: 1995
Kustantamo: Vastapaino
Sivumäärä: 154
Mistä sain? Kirjastosta lainattu
''Naisten homoseksuaalisuus ei ole niitä asioita, jotka olisivat jotenkin erityisen näkyviä maassamme, yhteiskunnassamme, elämässämme. Paitsi niiden ihmisten elämässä, jotka ovat tietoisia samaa sukupuolta kohtaan olevista tunteistaan, etsivät lesboidentiteettiä, kenties elävät naisyhteisöissä tai toteuttavat tunteitaan seksuaalisesti. Toisin sanoen niiden naisten elämässä, joille homoseksuaalisuus, lesbous tai biseksuaalisuus todella merkitsee jotakin. Kuitenkin yhä uudelleen joudun toteamaan, että siitä kokemuksesta, joka minulla ja monella muulla on naisena olemisesta ei yksinkertaisesti ole kirjoitettu. Kukaan ei ole siitä kiinnostunut, siitä ei ole tehty suuria teorioita, eikä sitä ole kirjoitettu historiaan.'' (Kirjoituskehotus)

Minun on vaikeaa arvostella tätä kirjaa; ehkä se johtuu siitä, että tarinat ovat todella tapahtuneita. Lesbokirja on tutkimus, jossa on haastateltu pariakymmentä 20-37 vuotiasta naista, jotka määritteleät itsensä lesboksi tai biseksuaaliksi. Heidän omaelämäkertansa Kaskisaari on muuttanut sinä-muotoon. Se oli mielenkiintoinen valinta ja oikeastaan piristävä poikkeus. Sinän avulla tarinat tulivat lähemmäksi, ne olivat kuin tarkoitettuja ulkopuoliselle lukijalle. On hienoa ja hatunnoston arvoista, että vähemmistöryhmät pääsevät esille omalla äänellään ilman stereotypioita ja muita harmittavia seikkoja.
    Kirja on jaettu kahteen selkeästi erilaiseen osioon. Ensin kerrotaan eri omaelämäkertatyypeistä, kuten seksuaalisen heräämisen tarina tai itsenäistymistarina ja avataan mikä näissä on olennaista. Sitten on esimerkkinä yksi elämäkerta. Kaskisaaren kommentit tarinoiden lopuissa olivat mukava lisä. Hieman tylsemmäksi opus muuttui toisessa osiossa, kun elämäkerrallisuus jäi osaltaan pois. Käsiteltiin ennemminkin naistutkimusta yleensä. Omaelämäkerrat olivat ihania. 
''Olet sitä mieltä, että homoseksuaalisuus ei ole mitään konkreettista, kuten rakastelua oman sukupuolen edustajan kanssa. Vaan se on mitä suuremmassa määrin henkinen juttu, osa persoonallisuutta.'' (Rita)

Tarinoissa tuotiin yhtenä osa-alueena esille sitä, että seksuaalinen suuntautuminen ei ole valinta. Vain ja ainoastaan voi valita sen millä tavoin toteuttaa omaa taipumustaan; elääkö omana itsenään vai muiden tahdon mukaisesti.
''Meillä on taipumus kokea erilaisuutemme heikkoutenamme.'' (Marja Kaskisaari)

Mutta onko se tarpeellista? Vähemmistöjä koskevissa kirjoissa esille otetaan usein se, kuinka vaikeaa on toteuttaa itseään suvaitsemattomassa ilmapiirissä. Tällöin erilaisuudesta tulee heikkous, vaikka sen pitäisi ainakin omasta mielestäni olla upea asia.
''Minä olen minä, olen maailma, minulla on maailmani.'' (Mari)
''Jos et ole toisten oletusten mukainen, sinut tulkitaan omituiseksi ja oudoksi.'' (Marja Kaskisaari)

Erilaisuus on se teema joka toistuu kerrasta toiseen, eikä sitä voi koskaan liikaa toistaa. Marin lauseen tulkitsin niin, että jokainen ihminen on sisältään paljon suurempi kuin ulkokuorelta, omanlaisensa kokonaisuus ja jokaisella on oma elämänsä. Sitä elämää kuuluisi saada elää niin kuin itsestä tuntuu hyvältä.
''Minä olen erilainen kuin muut, minulla on salaisuus, joka raastaa ja repii.'' (Mari)

Seksuaalinen suuntautuminen on yksi niistä asioista, jota salataan usein ja pitkään. Mutta salaileminen ei koskaan missään tilanteessa ole helppoa. Ja jos salailtava asia kuuluu omaan identiteettiin se on vieläkin vaikeampaa. Kuinka erilainen maailma olisikaan, jos kukin saisi olla oma itsensä pelkäämättä.
''Kokonaisuuden nimi ei ole lesbo, vaan Sinä, eikä ole olemassa toista samanlaista.'' (Tuire)

Lisää tällaisia kirjoja, nämä kun ovat hyvin mielenkiintoisia. Lainaukset ovat kirjasta. Nimet olivat muutettu.


Kommentit

Suositut tekstit