Tapio Tamminen - Kansankodin pimeämpi puoli

Suomenkielinen alkuteos (2015)
Kustantamo: Atena
Sivumäärä: 244
Mistä sain? Kirjastolta lainattu


En morgon från stranden ett skepp jag såg,
som en pil in i viken det sköt.
Då svällde mig bröstet, då brände min håg,
då visste jag, vad mig trött.
Jag lopp ifrån gettren och moder min,
pch vikingen tog mig i skeppet in
uppå havet.

(ruotsinkielinen runo teoksesta)

Tapio Tamminen sai kirjallaan Kansankodin pimeämpi puoli Tieto-Finlandia palkinnon vuonna 2015. Teos käsittelee rotuopin, kansallismielisen kiihkoilun ja syrjinnän historiaa laajasti ja kattavasti. Teoksen kantavaksi voimaksi nousee tarina siitä, kuinka ruotsalainen kiihkoilu vaikutti maailmanlaajuisestikin. Ruotsi oli aikanaan rotubiologian johtava maa.

Kirja jakaantuu kuuteen osaan - Skandinavia arjalaisuuden kehtona, eugeniikka kansankodissa, pohjoismaiden mytologia ja germaanien uskonto, neljännen valtakunnan rakentajat, islamofobia ja kansakunta orgaanisena kokonaisuutena.
Jos jotain kirjaa olen viime aikoina hehkuttanut ystäville ja tuttaville, se kirja on ollut Kansankodin pimeämpi puoli. Kerrassaan loistava tietokirja. Se ei takkuile vaan soljuu mukavasti läpi vaikean aiheensa. Ja mikä parasta, se ei ole kuiva.
Ohuehkoon kirjaan mahtuu tietoa vaikka millä mitalla. Tätä voisi lukea ties kuinka monta kertaa läpi huomaten aina jotain uutta. Ruotsin historian rajuus yllätti ja eritoten se, kuinka nopeasti Ruotsi on muuttanut kuvaansa vähemmistöystävälliseksi maaksi.
Kansankodin pimeämpi puoli näyttää sen, miten helppoa voi olla muokata tietoa. Se on kurkistus täysin ylimenevään nationalismiin, jossa ihmisen kallon kokokin vaikuttaa siihen, kuinka puhdas hän on. Muistelisin, että puhtaan ihmisen indeksiluku olisi 74.6 - 80.0. Suomalaisen indeksi on tarkalleen 80.8. Innostuin mittailemaan tätä ja näin se tosiaan ainakin minun kohdalla on. Retkiryhmä aikanaan teki myös kallonmuodon tutkimusretkiä Suomenkin puolelle. Frenologiaa käsittelevästä tietokirjasta olen kirjoittanut aikaisemmin.
Erityinen ansio kirjassa on se, että se linkittää Ruotsin historian suurempaan kansainväliseen kokonaisuuteen. Mukana ovat niin tattarit, saamelaiset, suomalaiset, eurooppalaiset kuin intialaisetkin. Kirja etenee viikinkiajan ihannoinnista sota-ajan kautta nykypäivään ja hieman kurkistetaan myös tulevaisuuteen.
Eläydyin kirjan lukemiseen - toisinaan jopa naurahdin. En sen takia, että lukemani tieto olisi ollut hauska, vaan koska se oli käsittämätön. Aika hurahti huomaamatta ohi opus kädessä.
Teos ei ole vain historiaa vaan se valaisee myös monia nykypäivän yhteiskunnan polttavimpia aiheita kuten rasismia. Ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Kommentit

Suositut tekstit