Petja Lähde - Jumala on muuttanut kaupunkiin


Suomenkielinen alkuteos (2015)
Kustantamo: Wsoy
Sivumäärä: 190
Mistä sain? Kirjastosta lainattu



Yhteiskunta luo rikollisen

Ajatus on rikos. Toisaalta yksi pahimmista rikoksista on se, että ei yritä miellyttää muita. Albert Camus’n teoksen Sivullinen päähenkilö Meursault päätyy tappamaan arabin. Ampumistilanteessa aurinko kuumottaa ja sokaisee, ruumis hikoilee käden puristaessa asetta kuin huomaamatta. Liipaisimen antaessa periksi jostain kuuluu laukaus ja luodit uppoavat ruumiiseen.

Petja Lähteen romaanin Jumala on muuttanut kaupunkiin henkilö Jan on ollut pedofiili jo pienestä asti. Hän ei ole koskaan tehnyt yhtäkään rikosta, ainoastaan ajatellut lapsen kanssa makaamista. Siitä huolimatta Jan pelkää puhua halustaan, koska yhteiskunnan silmissä hän on rikollinen.

Meursaultin ja Janin rikoksissa on suuri ero. Meursault ei kadu tekoaan, se on hänelle samantekevä. Jan sitä vastoin haluaa pyrkiä eroon taipumuksestaan, mutta epäonnistuu joka kerta riittämättömän tuen puuttuessa. Harrastaessaan seksiä itseään vanhemman naisen kanssa Janin on kuviteltava naisen olevan alaikäinen kiihottuakseen. Yhteiskunnan paineessa tällainenkin fantasiointi tuottaa Janille suuria tunnontuskia.

Rehellisyys on henkilöitä yhdistävä tekijä. Meursault’ta ohjaa suorastaan itsepäinen intohimo totuutta ja sen ehdotonta ilmaisemista kohtaan. Meursault ei suostu valehtelemaan tunteistaan ja teoistaan, vaikka se aiheuttaakin yhteiskunnassa ongelmia. Jankin kertoo omasta seksuaalisuudestaan ensin vanhemmille, jotka hylkäävät poikansa. Lopulta Jan joutuu kertomaan, että hänen vanhempansa ovat kuolleet. Humalatilassa Jan avautuu myös kumppanilleen. Hän kertoo, ettei ole tehnyt rikosta, valaisee tilastoja pedofiilien määrästä ja siitä, että loppujen lopuksi pedofiilit tekevät vain murto-osan seksuaalirikoksista. Jan joutuu puolustelemaan itseään. Nainen kiittää luottamuksesta, mutta yöllä pariskunnan nukkuessa nainen sohii perkuuveitsellä Janin peittoa ja Jan joutuu pakenemaan.

Meursault joutuu oikeuteen tekemästään murhasta. Murhanhimo leijuu oikeussalissa, mutta ei Meursault’ssa. Aikaisemmat satunnaisilta vaikuttaneet ohikulkijat päätyvät oikeussaliin vastustamaan Meursault’ta ja hänen tekoaan. Meursault ei suostu myöntämään, että hänen teollaan olisi ollut jokin erityinen syy ja katumaan murhaa. Meursault’n tapauksessa halutaan hirveästi löytää syy siihen, miksi murha on tehty ja löytää jonkinlainen tarina tapahtuneelle.

Jan yrittää myös löytää syitä omalle piirteelleen. Hän kysyy äidiltään, onko lapsuudesta löydettävissä hyväksikäyttötaustaa tai muita rankkoja kokemuksia, koska näitä yleensä pedofiileilla väitetään olevan. Tarinan puutteessa Jan ahdistuu entisestään.

Kuoleman tuottaminen on lopullinen teko. Meursault tuomitaan kuolemanrangaistukseen, joka viime kädessä on Sivullisen ainoa harkittu murha. Meursault toivoo, että runsaslukuinen määrä katsojia ottaisi hänet vastaan vihanhuudoin tuomiopäivänä. Viha tuomittua kohtaan on totuus ja Meursault haluaa totuuden säilyvän loppuun asti. Hän haluaa, että elämä kulkee loppua kohden niin kuin aina ennenkin. Jan lukee muiden rikoksista ja huutaa kuolemantuomiota. Hän yrittää myös itsemurhaa. Jumala on muuttanut kaupunkiin -teoksessakin kuolema on ainoa, jota voisi verrata todelliseen rikokseen, paitsi että kuolemantuomioita ei anneta.

Meursault ja Jan ovat kumpainenkin hyvin kilttejä ja viattomia. Yhteiskunta on luonut heistä paatuneet rikolliset.


Kommentit

Suositut tekstit