Anonyymi - Herra Jackin ihmeellinen huone (IYK)

A Man with a Maid (1908)
Painos: 1971
Kustantamo: Gummerus
Sivumäärä: 218
Mistä sain? Kirjastosta lainattu

Herra Jackin huonetta pidetään merkittävänä vaikuttajana myöhempään kirjallisuuteen, erityisesti sadomasokistiseen. Kirjaa lukiessa sai huomata, ettei väite ole väärä. Tässä kirjassa on monia sellaisia piirteitä, jotka on tunnistettavissa monesta muustakin kirjasta.

Teos koostuu kahdesta osasta, tragediasta ja komediasta. Tragediassa kerrotaan kuinka Jack halusi jostakin syystä  kostaa Alicelle ja vuokraa tarkoituksiinsa vanhan yksityismielisairaalan, joka on täydellisen äänieristetty, ja muokkaa tästä tarkoituksiinsa soveltuvan lepoluolan. Lepoluola näyttää kutsuvalta, mutta todellisuudessa se on täynnä kahleita ja kaikenlaista kiduttamiseen soveltuvaa. Kirjan ensimmäiset 80 sivua kuvataan yksityiskohtaisesti Alicen häpäisemistä, johon käytetään mitä moninaisimpia keinoja. Komediassa lepoluolaan päätyy ties kuinka monta naista, kaikki yhtä kärsivinä.

Asetelma on aika tavallinen, on irstas mies ja viaton tyttö, joka vasta pakon edessä suostuu antautumaan. Löytyy köysiä, ruoskia ja sulkia, jotka lienevät teoksen tuskaisimmat välineet. Kuten myös niin usein, vaikka kidutetaan ja raiskataan, uhrikin lopulta nauttii. Mitenkään kovin uutta ja mullistavaa teos ei tarjoa, mutta oli kiva etsiä yhtäläisyyksiä muihin teoksiin, joita löytyi myös IYK-listan ulkopuolelta.

Tietyllä tapaa teos on mielenkiintoinen historiallisesta näkökulmasta. Tässä puhutaan immenkalvosta, joka todella on kalvo, ja se todistaisi neitsyyden. Verenvuoto kuuluu myös kuvaan. Sen lisäksi kirjan alkupuolella kun huonetta kuvaillaan, keskitytään sähköön ja korostetaan sen hienoutta. Mietin nykykirjallisuutta. En ole löytänyt yhtäkään teosta, jossa sähköä olisi edes viitsitty mainita. Vaatetukseenkin oli mielenkiintoista kiinnittää huomiota. Naisten roikkuessa ranteista heiltä riisuttiin kaikki vaatteet ja riisumisprosessi kerrottiin monta kertaa.

Välillä tuntui, että teos on hyvin toisteleva. Kaikki lepoluolaan päätyvät naiset kokivat samat asiat, ehkä vain eri järjestyksessä, jokainen reagoi samalla tavalla. Jonkin verran eroja on tapahtumiin kuitenkin saatu, koska kiduttajien määrä kasvaa kirjan loppua kohden ja kidutettavien määrä ja heidän suhteensa toisiinsa (esim. äiti ja tytär) on vaihteleva. Eritoten tarkan insestikuvauksen vuoksi voisin suositella, etteivät kovin herkät lukisi kirjaa. Varsinkin kun teos on kuitenkin realistinen, että kaikki tapahtumat voisivat olla todellisuutta eikä niitä ole vedetty niin yli kuin vaikka Hirveässä Hospodarissa tai Justinessa. Henkilöhahmot eivät ole realistisia, mutta teot ovat.

Sittenhän on myös teoksen nimi, jonka osa ''ihmeellinen huone'' on kerännyt kritiikkiä osakseen. Joku blogisti huuteli huoneen perään. Ei tältä tosiaan saa mitään erityistä huonekuvausta, ja onneksi niin. Pidetään ne sisustusoppaat erikseen. Tulkitsisin huoneen viittaavan siihen, että kirjan tapahtumat tapahtuvat huoneessa, ja sen huoneen tarjoamat mahdollisuudet ovat niitä ihmeellisiä.

Voi vain kuvitella millainen teoksen vastaanotto on ollut 1900-luvun alkupuolen Englannissa. Kaiken muun lisäksi naiset löytävät itsestään homoseksuaalisen puolen, aikana jolloin se oli sairasta ja rikollista. Teoksessa ihmisen halu ei ole sidottu sukupuoleen.

Loppupeleissä Herra Jackin ihmeellinen huone on varsin viihdyttävä teos. Alku hieman takelteli, mutta kun tarinaan pääsi mukaan, se eteni oikein mukavasti. Teos innosti pohtimaan vallan ilmenemistä monelta kantilta, joten jo pelkästään siinä mielessä se on todella kiinnostavaa luettavaa.

Kommentit

  1. Aikamoiseen klassikkoon olet tarttunut! Itse en tätä teosta kyllä kykenisi lukemaan, mutta sen verran teos kiinnosti, että oli pakko tulla kurkkaamaan bloggauksesi.

    Jostain syystä muuten olen kuvitellut, että tämä kirjoitettiin jo 1800-luvulla. Ihan huvittavaa huomata, että teos on itse asiassa kirjoitettu samana vuonna kuin rakas lempikirjani Annan nuoruusvuodet, joka on perin erityylinen teos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kyllä jollain tasolla käsittää, etteivät kaikki ihmiset näitä halua/kykene lukemaan. Tai siis, vaikea sinänsä, koska minä nautin näiden lukemisesta sen verran paljon, mutta tiedän kyllä yleisen suhtautumisen, osin sen takia laitan tuon IYK-tunnisteen jo otsikkoon.

      Minä taasen olin elänyt kuvitelmissa, että tämä olisi kirjoitettu 1900-luvun puolivälin paikkeilla. Anna-sarjaa olen aikanaan saanut luettua kirjan verran (juurikin tuo nuoruusvuodet), siihen se jäi. Aivan liian kevyitä minulle. Muistan Annan nuoruusvuodet tosi huonosti, mutta uskaltaisin sanoa, että mitään yhtäläisyyksiä ei löytäisi verrattuna Anonyymin teokseen. Mutta hyvä vain, että julkaistaan erilaisia kirjoja erilaisille lukijoille.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen kirjoitus kirjasta, josta en edes ollut tietoinen. Tuli tosiaan Marquis de Sade mieleeni, joka eli aiemmin kuin tämä "anonyymi", ellei siis hänen kirjaansa ole julkaistu postuumisti paljon paljon myöhemmin.

    Voisin kyllä harkita tämän lukevani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä sen tarkemmin teoksen julkaisuhistoriasta, mutta voinee sivistyneesti veikata, että tämä on kuitenkin kirjoitettu suhteellisen lähellä julkaisuajankohtaansa, koska kuitenkin puhutaan sähköstä. Markiisin teokset ovat toki sadomasokistisen kirjallisuuden suuria klassikoita, mutta niiden asetelma on aika erilainen verrattuna tähän. Tietyt ominaisuudet ovat kuitenkin samoja julkaisuajankohdasta ja asetelmista huolimatta.

      Kiva, jos tarttuisit. Näitä tosiaan luetaan aika vähän, ainakin blogeissa. Tuokin huoneen perään huutelija ei muistaakseni ollut kirjablogisti.

      Poista
  3. Olen itse ollut kaksitoistavuotias, siis käytännössä lapsi, kun löysin tämän kirjan isäni kätköistä ja luin sen salaa. Nuorelle neidille tällainen kirja sai punan hehkumaan poskilla ja jännityksen kihelmöimään. Alun tragedia-osuuden muistan edelleen kummallisen hyvin, myös siitä seuraavan toisen osan alun, mutta lieneekö tullut turtuminen tai blokkaus, sillä palvelijattaren jälkeen en muista enää yksityiskohtia. Sadomasokismiin en myöhemmin viehtynyt, vaan enemmän tantran pariin, mutta kirja on jäänyt mieleen ensimmäisenä opasteena seksuaalisuuden saralle. Jokin tantrinen teos olisi voinut antaa hieman terveemmät mielikuvat siinä murrosiän kynnyksellä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit