Timo Taajaranta - Vaatteitta paras, ja oma Suomiko100-haastekoonti

Suomenkielinen gradu (2008)
Helsingin yliopisto
Sivumäärä: 109
Mistä sain? Luonnonmukaiset


Johtaja tai duunari, tasa-arvoa ilman vaatteita. Kukaan ei pröystäile merkkivaatteissa.
(s.43)

Ehdin vielä saada haasteen puitteissa luetuksi yhden teoksen, joka tässä tapauksessa on kuitenkin gradu. Halusin kovasti saada mukaan tiettyjä teemoja, eikä naturismista oikein löytynyt mitään muuta.

Taajarannan gradun tarkka nimi on Vaatteitta paras - kuvastimessa suomalainen naturismi. Tiivistelmässä gradusta kerrotaan, että tutkimus tapahtui vuonna 2007 ja metodeina olivat osallistuva havainnointi, lomakekysely ja haastattelut. Jo tiivistelmässä tuodaan esille häpeä ja vinksahtaneet käsitykset naturisteista seksihurjastelijoina. Naturismi voitaisiin tiivistetysti ilmaista voimakkaaksi tarpeeksi alastomana olemiseen.

Käsitteet naturismi ja nudismi menevät usein käytössä sekaisin eikä niiden määritteleminen olekaan aivan helppoa. Usein lienee lopulta kyse vain ihmisen omasta mieltymyksestä käyttääkö hän kumpaa vai ei kumpaakaan. Taajaranta on tutkimuksessaan rajannut niin, että naturismi on nudismia, mutta naturismi on järjestäytyneempää ja yhteisöllisempää kun taas nudisti on yksityisesti omalla suljetulla alueellaan. Nudisti on siis osa-aikainen ja naturisti kokonaisvaltainen alastomuuden harjoittaja. Tämäkin määritelmä jättää pohdinnan varaa - mikä on kokonaisvaltainen alastomuuden harjoittaja, joka kuitenkin tekee sitä ilman järjestäytymistä. Loppupeleissä termillä tuskin kuitenkaan on suurta merkitystä kuin enintään yksilötasolla.

Suomessa on kaksi eri naturistijärjestöä, Luonnonmukaiset ja Suomen naturistiklubi, joiden kattojärjestönä toiminee Suomen naturistiliitto, joka toimii yhdyssiteenä kansainvälisiin järjestöihin. Näiden lisäksi on myös Suomen naturismin ystävät, joka keskittyy ainoastaan taustavaikuttamiseen. Järjestöt näyttävät järjestävän monipuolista toimintaa.

Mitä tulee pakolliseen lakiosioon, Suomen laki ei kiellä alastomana oleilua vaan ainoastaan käytöksen, jonka voi katsoa loukkaavan sukupuolisiveellisyyttä. Käytännössä siis seksuaalisesti virittynyttä käyttäytymistä tai oleskelua rakennetussa ympäristössä.

Naturistijärjestöjen jäsenistö on suhteellisen iäkästä. Ilman alle 16-vuotiaita keski-ikä on noin 50. Tutkimuksen mukaan alle kaksitoista vuotiaat tulevat vielä perheensä mukana, mutta 12-30 -vuotiaat puuttuvat käytännössä täysin. Tutkimukseen vastaajien keski-ikä oli myös noin 50, nuorimman ollessa 35 ja vanhimman 65.

Gradulle ominaisesti tekstissä esitellään tutkimusmetodeita ja tutkimuskirjallisuutta, mutta tällaisen omaehtoisesti, ei tutkimustarkoituksessa lukevan mielestä mielenkiintoisinta on kuitenkin kyselyyn vastanneiden oma ääni. Keskeisesti esille nousee ihmisten välinen tasa-arvo, sillä vaatteettomuus ei katso sosioekonomista asemaa, ja tätä näytetään arvostavan kovasti. Myös sukupuoli- ja ikäkysymys nousee esille usein. Naiset ovat vähemmistössä ja nuoret katoavat jäsenistöstä. Tutkimuksen lukemisen perusteella naturistit vaikuttavat varsin humoristiselta joukolta ihmisiä.

Ongelmiakin näyttäisi toiminnan ympärillä olevan. Vaikka naturismissa sinänsä on kyse vain yhteisöllisestä, ei-seksuaalisesta alastomana olemisesta, toiminnan liepeille (tai ainakin nudistirannoille) eksyy myös muun muassa itsensäpaljastelijoita ja tirkistelijöitä, joita kaikki eivät toivoisi mukaan. Tutkimuksen perusteella jäi kuitenkin epäselväksi, kuinka laaja ongelma tämä on, ja onko kuitenkaan mitään ongelmaa, jos nämä ihmiset toimivat ja käyttäytyvät samalla tavoin kuin muutkin.

Tutkimuksessa käsitellään hieman pintaraapaisten naturistien suhtautumista homoseksuaaleihin. Jonkinlainen naturistinen queertutkimus olisi kiinnostava aihe jatkotutkimukselle. Olisi mielenkiintoista nähdä kuinka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat kiinnostuneet naturismista ja onko heillä rohkeutta lähteä järjestöihin halutessaan mukaan. Syvällisempi perehtyminen myös cisheteronaturistien suhtautumiseen seksuaalivähemmistöihin ja varsinkin sukupuolivähemmistöihin olisi mielestäni tärkeä lisä tutkimukseen. En omalta näkökannaltani pistäisi muutenkaan pahitteeksi laajempaa tutkimusta tai popularisoituja tekstejä, mutta Taajarannan gradussa aika moni kyselyyn vastanneista ilmaisi, ettei edes kaipaa laajaa huomiota aiheelle, tosin jotkut sitä myös halusivat.

Suosittelen tutustumaan graduun ainakin silmäillen. Se löytyy vapaasti netistä Luonnonmukaisten tarjoamana täältä.

--------------------
Suomiko100-haastekoonti

Olin aika tarkalleen syksyllä 2016 kyllästynyt jo täysin koko itsenäisyyden juhlavuoteen. Niin paljon sitä hehkutettiin, että päätin pistää pystyyn haasteen, joka pistää vastaan juhlahumulle. Olin kehittänyt haasteen jo paria vuotta aikaisemmin ja juhlavuosi oli mitä pätevin aika julkaista se.

Haasteen ansioista olen jaksanut rämpiä juhlivien ihmisten suman läpi ja kohta saan viimeinkin todeta, että tämä hömpötys on vihdoinkin loppu.

Minulla oli lista aihepiireistä, joita halusin tuoda haasteen myötä esille. Sain kuitenkin huomata, että osa näistä ryhmistä on kuitenkin niin vaiennettuja Suomen kamaralla, että edes tutkimuskirjallisuutta tai yhden yhtä artikkelia ei niiden tiimoilta löytynyt. Joitain toivomiani teemoja käsittelin vuoden aikana haasteen ulkopuolella ulkomaisen kirjallisuuden parissa. Tämän päiväinen naturismitekstikin oli työn takana kaivettavaksi. Jos en olisi ollut jo valmiiksi tietoinen naturismista, olisi se todennäköisesti jäänyt löytymättä.

Tämä tuokin esille sen, että jos haluaa löytää joitain ihmisryhmiä, joista ei ole kuullutkaan, yleensä niistä täytyy kuulla ensin, ennen kuin voi löytää jotain heihin liittyvää materiaalia. Sattumalta yleensä ei löydä valitettavasti yhtikäs mitään. Toiveeni siitä, että löytäisin jonkin tällaisen ja laajentaisin kuvaani Suomesta, ei täyttynyt. Tosin opin käsittelemieni aiheiden puitteissa paljon uutta.

Käsittelin monia ryhmiä ja aihepiirejä laajasti ja paljon, mutta sanomattakin selvää, että suurin osa kaikesta mahdollisesta jäi käsittelemättä. Olisin niin mieluusti käsitellyt esimerkiksi eritefetissejä, ageplayta, nekrofiliaa (ulkomaisessa tätä löytyy) ja eritoten pedofiliaa asiallisesta  näkökulmasta. Enemmän ajanpuutteesta johtuen muun muassa muunsukupuolisuus, polyamoria, gootit, lolitat, punkkarit ja eläimiinsekaantuminen jäi käsittelemättä. Zoofiliasta Suomessa on kuitenkin ainakin yksi väitöskirja, jota voin hyödyntää ensi vuoden tietokirjahaasteessa.

Monin tavoin lienee tullut selväksi, että tämä on ollut kaikkien aikojen suosikkihaasteeni, eikä teemojen käsitteleminen lopu varmastikaan tähän. Olen eri tavalla kuin ennen huomioinut hiljaisia ääniä niin kirjallisuudessa kuin kirjallisuuden ulkopuolella ja pystynyt tarkastelemaan kriittisemmin Suomen juhlavuotta. Tämän jälkeen voin kuitenkin jälleen enemmän keskittyä aihepiireihin maantieteellisten rajojen luomatta esteitä.

Lukemani kirjat, kirjoittamani tekstit ja niiden aihepiirejä:

  1. Tom of Finland, Sarja kuvia (seksuaalivähemmistöt, sadomasokismi, fetissit)
  2. Suvi Hurmelinna ja Stan Ström, Kipukynnys (sadomasokismi, avoimet suhteet)
  3. Matti Mäkelä, Rakkausromaani (sadomasokismi, 24/7 bdsm-suhteet, cisseksismi, heteronormatiivisuus)
  4. Yhdessä parempi maailma -haaste
  5. Simo Grönroos (toim.), Epäneutraali sukupuolikirja (cisseksismi, heteronormatiivisuus)
  6. Elokuvissa: Tom of Finland (seksuaalivähemmistöt, sadomasokismi, fetissit)
  7. Dokumentti: Daddy and the Muscle Academy (seksuaalivähemmistöt, sadomasokismi, fetissit)
  8. Suomi, inhimillisyys ja ajatusmöykky (pohdintaa Suomen tilanteesta, rasismin normalisoituminen, pakolaisuus, anarkismi, mediakriittisyys, kansalaistottelemattomuus)
  9. Bruce Feirstein, Tosi mies vie eikä vikise (suomalainen huumori ja sen rajat)
  10. Viimeinkin Hurmelinnan ja Strömin Kipukynnyksestä (suomalainen pornografinen kirjallisuus)
  11. Anu Silfverberg ja Niina Mäkeläinen, Jokin muu, mikä (intersukupuolisuus, transsukupuolisuus, hoitohistoria)
  12. Jesse Matilainen, Suomen suurin kommunisti (kommunismi)
  13. Maria Björklund, Kaksin, rakkautta ilmassa, ja Pride-musiikkia (moninaiset ihmissuhteet)
  14. Tiitu Takalo, Kehä, ja lyhyitä dokumentteja (homoseksuaalisuus, sateenkaarevat vanhukset, sateenkaarinuoret, sukupuolivähemmistöt, hengellisyys sateenkaariyhteisössä)
  15. Juha Kilpiä, Nimestä minut tunnet / Tiia Aarnipuu, Trans, sukupuolen muunnelmia (transsukupuolisuus monesta näkökulmasta)
  16. Oiko täälllä se maa, missä voi rakastaa: Pirkko Saisio, Homo! (homoseksuaalisuus)
  17. Timo Taajaranta - Vaatteitta paras, kuvastimessa suomalainen naturismi (naturismi, nudismi, ekshibitionismi, voyeurismi)
Kuten huomaa, taisin ''hieman'' innostua haasteestani ja varsinkin Pride-haaste ohjasi aihevalintojani. Teen huomiseen suureen koontiin listan luettavampaan muotoon ja lisäilen linkit teksteihin.

Kommentit

Suositut tekstit