Sjón - Skugga-Baldur

Skugga- Baldur (2003)
Painos: 2005
Kustantamo: Alfabeta
Sivumäärä: 128
Mistä sain? Kirjastosta lainattu


Sjóns Skugga-Baldur och nordiska mytologi


Sjón har skrivit sin roman, Skugga-Baldur, 2003. Den vann Nordiska rådet litteraturpris 2005. Skugga-Baldur berättar om Abba med Down-syndrom. Hon var missgynnade i hennes samfund men hon hade också en man, Friðrik, som bekymrade om Abba.

I Skugga-Baldur är natur i viktig roll. Natur har bestämt så mycket nordbornas levnadsvillkor att vi har tagit den med i mytologier och historier. Naturen präglar fornnordiska mytvärlden. Sjóns naturskildring är jätte utförlig och han använder mycket adjektiver. Väder på Island har troligvis påverkat eftersom i Skugga-Baldur är vinter.

I mytologier är synsätt att Jorden var skapad av en urjätte. Därför tänker man också att människor liknar vid naturen. Det är intressant att också djur är eftertänksamma och mänskliga i denna historia. Mellan en människa och ett djur härskar så vackert förhållande fast människan är jägare och vill skjuta Fjällräven.

Enoksen skriver hur de gamla nordborna tänkte att naturfenomenen var uppbyggda krafter som är varandras motsatsen. De ansåg att dessa motsatser var kvinnligt och manligt. Ask och Embla var de första människorna. Gudarna skapade dem av två trädstammar. Bors söner såg två trädstämmarna i vattnet och drog upp dem på landet. Ävensom i kristligtradition tänkte man att man och kvinna är motspolar. I Skugga-Baldur är Fjällräven hún (pronomen för kvinna) och jägaren är man. Vi kan kanske tänka att jägaren och vilddjuret är varandras motpoler, såsom i fornnordiska tradition är man och kvinna.

Fjällrävjakt och Abbas historia liknar varandra. På samma sätt som jägare jagar räven, jagar samhälle Abba. Hon älskar att sitta och sjunga i kyrkan men präst vill inte se henne och lyssna när hon sjunger fel. Nästan ingen bryr sig inte om när Abba dör.

Jag har förstått att i de gamla folksagorna är Skugga-Baldur djur vars modern är en räv och fadern är en katt. Hen är således en missbilding och lever bara därför att hen har född vild i natur. Skugga-Baldur har kusinen vars fadern är en räv och modern är en tamkatt. Kusinen kan inte leva och hen dör nästan innan hen är född.

Abbas historia exemplifiera den här Skugga-Baldur myt. Abba är såsom Skugga-Baldur själv. Fast hon är 'missbilding' levde hon också många år. På sidan 68 i svenska översättningen skriver Sjón:


’’På Island dödades de vid födseln. Till skillnad från sinnesvaga av andra slag, där det inte märktes förran senare att de inte hade någon föstånd, - -. Det behövdes inga vittnen. Innan de hov upp sitt första gny höll jordemodern för munnen på dem och fick på sätt anden att vända tillbaka till den stora själgryta som all mänsklighet öses upp ur.’’

Skugga-Baldur är missbildingen men Baldur är gud av ljus, helig och utan synd. Baldur betyder också dagen och ljuset. Den är en intressant synvinkel att Sjón vore tänkte också att Abba är syndlös och helig och att alla olika människor är viktiga och som ljus i vår världen. Dessutom är Fjällräven fridlyst nuförtiden.

Rashygien var en stor sak i Europa. Romanen har ett kapitel där Sjón skriver att i London Hospital reports 1866 var en vetenskaplig artikel där skrevs hur man kan indela sinnesslöa. Det är svårt att föreställa sig att en dag trodde människor att de vita värsterländiska kvinnorna kan föda barn som är asiatiska. Den asiatisk barn var samma sak som sinnesslöa. Rashygienisterna tänkte att här är utvecklingstrappan: fisk - ödla - fågel - hund - apa - neger - guling - indian - vit man.

De nordiska mytologierna är mytiska och magiska. De gamla nordborna trodde att häxeri är sant och magi spelade stor roll på Island. Abba hade hela sitt liv västfickan som var fullt av träbrickor. Friðrik gör den här pussel och den verkar som att magi gör allt för honom. Sjóns tema är inte häxprocessen men den är intressant att tänka hur Skugga-Baldur och häxtprocessen jämställda. Enligt Wikipedia var häxprocesserna inte vanliga på Island och alla dem som dömda var män. 

Kommentit

Suositut tekstit